top of page
Search

Ciocolata este toxică pentru animale!! Dar ciocolata albă?

Intoxicaţia cu ciocolată poate determina aritmii cardiace potenţial fatale şi disfuncţii ale Sistemului Nervos Central. Otrăvirea cu ciocolată apare cel mai frecvent la câini, deşi multe specii sunt susceptibile. Factorii contribuitori includ obiceiurile alimentare neselective şi disponibilitatea surselor de ciocolată.



Etiologie


    Ciocolata provine din seminţele prăjite ale arborelui Theobroma cacao. Principiile toxice din ciocolată sunt teobromina şi cafeina ( metilxantine ). Cantitatea de toxic din ciocolată oscilează în funcţie de variaţiile naturale ale boabelor de cacao şi varietatea tipurilor de ciocolată.



Concentraţia mare de toxic o regăsim în :


-         pudra uscată de cacao 28,5 mg/g

-         ciocolata amară 16 mg/g

-         ciocolata semi-dulce 5,4 mg/g

-         ciocolata neagră dulce 5,7 mg/g

-         ciocolata cu lapte 2,3 mg/g

-         ciocolata albă  9,1 mg/g

   Datorită compoziţiilor sale, ciocolata albă şi ciocolata cu lapte sunt o sursă nesemnificativă de metilxantine.




Dozele letale pentru cafeină şi teobromină au fost raportate ca fiind 100-200 mg/kg, dar simptome severe şi decese au apărut şi la doze mult mai mici, iar sensibilitatea individuală la metilxantine este variabilă. În general, la câinii care au ingerat 20 mg/kg se pot observa simptome uşoare ( vomă, diaree, polidipsie ), efectele cardiotoxice apar la 40-50 mg/kg, iar la doze > 60 mg/kg apar convulsii. Aproximativ 60 g. de ciocolată cu lapte pe kg/greutate corporală este o doză potenţial letală la câini.



Semne clinice

 

  Acestea apar în decurs de 6-12 ore de la ingerare şi constau în: polidipsie, vomă, diaree, stare de nelinişte. Semnele progresează spre:

- hiperactivitate ; 

- poliurie ( urinare abundentă );

- tremurături musculare;

- convulsii;

- tahicardie ( ritm cardiac marit );

- tahipnee ( creşterea frecvenţei respiratorii );

- cianoză ( coloraţia albastruie a mucoaselor );

- hipertensiune;

- febră.

    Conţinutul mare în grăsimi al ciocolatei poate declanşa pancreatită la animalele susceptibile.




Diagnostic

 

Diagnosticul se bazează pe istoricul expunerii, completat de semnele clinice.

     Pentru a corela gradul de toxicitate al diferitelor tipuri de ciocolată cu greutatea animalului şi cantitatea ingerată, există aplicaţii care calculează gradul de risc în urma ingerării. O astfel de aplicaţie este utilă atât pentru proprietarii animalelor, cât şi pentru medicii veterinari. Un exemplu este următorul : Chocolate Toxicity Calculator https://www.merckvetmanual.com/multimedia/clinical-calculator/chocolate-toxicity-calculator. 

 

Tratament

    

Stabilizarea simptomelor este o prioritate în tratamentul intoxicaţiei cu ciocolată. Ca şi conduită de tratament se recurge la medicaţie împotriva convulsiilor şi aritmiilor cardiace, se realizează diureza forţată cu fluide pentru excreţia toxinelor, administrarea cărbunelui medicinal activ ( 1-4 g/kg; oral ), inducerea vomei ( iniţial ) pentru a elimina conţinutul din stomac.

    Alte tratamente includ: termoreglarea, corectarea dezechilibrelor acido-bazice şi electrolitice.



 
 
bottom of page