Intoxicaţia cu ciuperci otrăvitoare
- pescarudavid
- Dec 20, 2023
- 7 min read
În timp ce majoritatea ciupercilor sunt sigure şi comestibile, câteva conţin diverşi metaboliţi secundari care determină, în urma ingerării, afecţiuni uşoare până la severe şi uneori decesul.
Timpul scurs ( perioada de latenţă ) de la ingerare până la apariţia semnelor clinice la animalele expuse influenţează puternic prognosticul. O latenţă lungă este asociată cu fatalitatea.
Perioadele scurte de latenţă nu indică mereu absenţa letalităţii, deoarece este posibil ca animalul sa fi ingerat o combinaţie de specii de ciuperci. În cazul speciilor de ciuperci la care semnele clinice apar la <3 ore de la ingerare, efectele sunt în general autolimitate şi nu au potenţial fatal. Cele la care semnele clinice apar la >6 ore de la ingerare au potenţial fatal.
Tratamentul intoxicaţiilor cu ciuperci vizează în principal decontaminarea, identificarea ciupercii când este posibil şi măsuri intensive de susţinere, deoarece NU EXISTĂ antidoturi recunoscute.
TOXINE: PERIOADA DE LATENŢĂ <3 ORE DE LA INGERARE
Clitocybe dealbata, C. dilatata şi Inocybe spp.
Clitocybele sunt ciuperci mici cărnoase cu pălării albe-maronii-gri şi cresc de obicei pe solul pădurilor deschise, parcuri şi peluze.
Inocybele sunt ciuperci mici, maronii care cresc pe conifere sau pe arborii cu frunze mari sau în pădurile de stejar.
Semne clinice
În decurs de 30-120 minute de la ingerare are loc o stimulare colinergică ( provocată de muscarină, toxina formată de aceste ciuperci ) uşoară până la excesivă:
- ataxie ( pierderea capacitatii de coordonare a membrelor )
- vomă
- durere abdominală
- salivaţie
- lăcrimare
- diaree apoasă
- mioză ( micşorarea diametrului pupilar )
- bronhoconstricţie
- bradicardie ( scaderea frecvenţei cardiace )
- aritmii
- hipotensiune/hipertensiune
- stare de şoc
Diagnostic
Diagnosticul se poate baza pe un istoric al ingerării de ciuperci, identificarea ciupercii suspectate şi semnele clinice în concordanţă cu cele descrise, răspunsul la terapia de susţinere şi la tratamentul cu atropină.
Tratament
În afara măsurilor de susţinere ( reechilibrarea hidroelectrolitică ), în majoritatea cazurilor nu este necesar tratamentul. În cazurile cu potenţial fatal, tratamentul de elecţie este reprezentat de atropină.
Amanita muscaria şi A. pantherina
Amanita muscaria are o pălărie roşie-portocalie cu negi distinctivi albi până la galbeni, lamelele fiind uşor lipite.
Amanita pantherina are o culoarea care arată diferite nuanțe de maro cu fulgi albi și ascuțiți care însă dispar adesea după o ploaie puternică. Coaja se poate îndepărta ușor.
Semne clinice
Toxinele ( acidul ibotenic şi muscimolul care sunt inhibitori ai neurotransmiţătorului GABA) implicate în producerea semnelor clinice se absorb rapid la nivelul tractului gastro-intestinal.
Debutul semnelor clinice a fost observat în decurs de 30-120 minute de la ingerare, având o durată de aproximativ 24 de ore.
Semnele clinice sunt :
- tahicardie ( puls accelerat )
- convulsii
- hipertermie
- vomă
- midriază ( mărirea diametrului pupilar )
- incoordonare
- opistotonus ( corpul animalului este arcuit şi capul este dat pe spate )
- comă
Tratament
Tratamentul simptomatic şi de susţinere include menţinerea hidratării, curăţarea căilor respiratorii de secreţii şi reducerea convulsiilor.
Chlorophyllum molybdites şi Rusula emetica
Ciupercile Chlorophyllum molybdites au pălării mari, albe până la maro, în formă de ou, convexe spre plate, cu numeroşi solzi maronii, de culoarea scorţişoarei.
Ciupercile Rusula emetica au o pălărie vâscoasă roşiatică cu picior şi lamele scurte albicioase, nu au văl şi au o amprentă a sporilor albă până la gălbuie.
Toxinele din aceste ciuperci sunt variate, producând iritaţii la nivelul tractului gastrointestinal. Se consideră, că aceste toxine au greutate moleculară mare.
Semne clinice
În decurs de câteva minute până la ore de la expunere ( 30 minute-3 ore ) semnele clinice devin evidente:
- vomă
- diaree cu sănge
- durere abdominală
- crampe musculare
- afecţiuni hepatice
Deşi recuperea se produce, în general ,în decurs de 6-24 ore, afecţiunea se poate prelungii sau poate căpăta potenţial fatal ( rar ).
Diagnostic
Diagnosticul se poate baza pe istoric şi pe debutul rapid al semnelor clinice ( gastroenterită, vomă, diaree sangvinolentă şi deshidratare accentuată ).
Tratament
Nu există antidoturi specifice. Deshidratarea şi dezechilibrele electrolitice trebuie tratate. Trebuie luat în considerare lavajul gastric şi terapia cu cărbune activ. Analgezicele sunt utile, dar trebuie administrate cu prudenţă, deoarece în unele cazuri pot exacerba hepatotoxicitatea ( acetaminofen/paracetamol ).
Psylocibe cubensis, Conocybe cyanopus, Gymnopilus spectabilis
Psylocibe cubensis sunt ciuperci mici, maronii, cu picior subţire. Cresc în general în grămezile de bălegar şi iarba fertilizată. În porţiunile lezate şi manevrate, culoarea devine albastru-verzuie.
Conocybe filaris sunt mici şi fragile, cu pălării şi lame maronii, iar amprenta sporilor are culoarea scorţişoarei.
Gymnopilus spectabilis sunt ciuperci mari, galben portocalii cu o amprentă a sporilor portocalie până la ruginiu. Se găsesc în grupuri pe lemn, buşteni sau pe solul care acoperă lemne îngropate.
Aceste ciuperci halucinogene conţin psilocibină şi psilocină, toxine asemănatoare, ca şi structură chimică, cu dietilamida acidului lisergic ( LSD ). Factorii de mediu, zona geografică, locul de depozitare şi specia ciupercilor sunt factori care influenţează concentraţia de toxine. Ingerarea a 5-6 pălării de ciuperci a fost raportată ca fiind toxică.
Semne clinice
Acestea apar în decurs de 30 minute – 1 oră, rar sunt întârziate până la 3 ore de la ingerare. Semnele includ:
- vocalizări
- agresivitate
- nistagmus (mișcări involuntare, oscilatoare, de du-te-vino a globilor oculari)
- ataxie ( pierderea echilibrului şi scăderea capacităţii de coordonare a membrelor )
- tahicardie ( ritm cardiac mai rapid decât cel normal )
- vomă
- incontinenţă urinară
- dispnee ( respiraţie dificilă )
- midriază ( dilatația pupilelor )
- hipertermie ( creşterea temperaturii corporale )
- methemoglobinemie ( afecţiune potenţial fatală, în care fierul nu este în măsură să lege şi să transporte oxigenul din sânge )
- halucinaţii
Recuperarea apare în aproximativ 6 ore de la observarea semnelor clinice.
Tratament
Tratamentul este în principal simptomatic şi de susţinere. Trebuie monitorizată temperatura corporală. În unele cazuri, lăsarea animalului netratat într-un mediu liniştit şi întunecat poate fi suficientă.
TOXINE: PERIOADA DE LATENŢĂ >6 ORE DE LA INGERARE
Amanita phalloides, A. virosa, Galerina autumnalis, G. venenata, Lepiota helveolla, Conocybe filaris
Aceste ciuperci sunt responsabile pentru >95% din decesele cauzate de ciuperci.
Amanita phalloides şi A. virosa au pălarii oliv până la verzi cu urme de văl, lamele neataşate de picior şi o ceaşcă ( volva ) sau reminiscenţe ale acesteia la bază.
Caracteristicile Lepiota helveola sunt similare celor ale speciilor de Amanita dar fără volvă; acestea au pălării solzoase cu o proeminenţă centrală şi tulpini cu inel mobil.
Galerina autumnalis, G. venenata şi Conocybe filaris au pălării maronii lipicioase cu lamele galbene care devin ruginii. Nu au volvă, iar amprenta sporilor este maro până la maro-ruginiu. Aceste specii sunt abundente în pădurile de conifere şi buşteni.
Doza letală de toxină este de 0,1 mg/kg ( concentraţia care se găseşte într-o singură pălărie de Amanita phalloides ).
Semne clinice
Semnele pot fi împărţite în 4 etape:
1. Latente ( 6-12 ore de la ingerare ) când animalul nu prezintă semne clinice
2. Semne gastro-intestinale ( până la 24 de ore de la ingerare )
3. Remisiune ( până la 72 de ore de la ingerare ) când animalul prezintă o recuperare aparentă
4. Faza hepatică/renală ( 3-6 zile de la ingerare ) care determină fie recuperare, fie decesul.
În ordinea cronologică, semnele clinice sunt :
- vomă
- disconfort abdominal
- afectare hepatică, renală, pancreatică, hematologică, cardiovasculară, endocrină
- icter ( colorarea în galben a muscoaselor aparente )
- hipoglicemie
Diagnostic
Identificarea caracteristicilor ciupercii, asociată cu semnele clinice în concordanţă cu cele descrise mai sus pot alcătui un diagnostic.
Tratament
Nu există antidoturi specifice. Terapiile cu silibinină, antibiotic, antiiflamator, vitamina C, au fost utilizate cu oarecare succes la oameni şi pot fi încercate, deşi nu sunt disponibile date în urma studiilor pe animale. Hipoglicemia rămâne un efect advers în pofida tratamentului.
Instituirea precoce a tratamentului este esenţială pentru a salva viaţa animalului.
Cărbunele medicinal activat poate fi util în timpul primelor 24 de ore de la ingerare, deoarece absoarbe amanitina ( principala toxină implicată ).
Gyromitra esculenta
Aceste ciuperci au o pălărie fără lamele, galben-brună până la roşu aprins, puternic ridată, cu aspect de fagure de miere, zbârcit.
Semne clinice
În decurs de 6-24 de ore de la ingerarea unei doze toxice pot fi observate: voma, diareea apoasă, disconfort abdominal, convulsii şi comă.
Mai târziu apar :
- methemoglobinemia ( imposibilitatea legării oxigenului de către hemoglobină şi apariţia hipoxiei celulare )
- hepatită
- icter
- nefrită
Decesul pare a fi cauzat de insuficienţa renală şi hepatică.
Tratament
Cărbunele medicinal poate fi util dacă este administrat imediat după ingerare. La nevoie trebuie administrate fluide IV ( intravenos ). Pentru ameliorarea semnelor clinice se administrează vitamina B6 ( Piridoxina ), dar trebuie controlată cantitatea pentru evitarea apariţiei neuropatiei periferice ( slabiciune musculară, amorţeală şi durere la nivelul membrelor ).
TOXINE: PERIOADA DE LATENŢĂ >24 DE ORE DE LA INGERARE
Cortinarius orelannus, C. rainierensis
Aceste ciuperci au pălărie, picior şi lamele tinere colorate dar predominant maronii; lamelele mature au culoare portocaliu-ruginie.
S-a raportat că ingerarea a 3-10 pălării este letală, datorită toxinelor implicate ( orelina şi orelanina ).
Semnele clinice
Debutul semnelor clinice este întârziat ( 17 zile de la ingerare ). Semnele includ:
- anorexie
- vomă
- diaree/constipaţie
- gastrită
- sete şi poliurie ( urinare excesivă ) şi progresează la insuficienţă urinară oligurică în decurs de 3-14 zile de la primele semne clinice.
Rinichiul este organul ţintă al intoxicaţiei, leziunile hepatice sunt rareori raportate. În majoritatea cazurilor se observă ameliorarea după o perioadă lungă de timp ( 6 luni ); totuşi în unele cazuri intervine insuficienţa renală cronică.
Diagnostic
Analiza urinei relevă o urină concentrată cu hematurie ( prezența sângelui în urină ), aglomerări proteice, urmată de urină diluată.
Identificarea ciupercii poate diferenţia specia de Cortinarius de cea de Paxillus involutus, o ciupercă ce produce sindrom de hipersensibilitate şi insuficienţă renală.
Tratament
Tratamentul trebuie să se concentreze pe detoxifiere, identificarea ciupercii ( adesea dificilă ) şi măsuri intensive de susţinere.
INTOXICAŢII CU CIUPERCI DIVERSE
Ramaria flavo-brunnescens
Această ciupercă se găseşte exclusiv în pădurile de eucalipt din America de Nord, Australia, Brazilia şi Uruguay.
Toxina este un compus sau un amestec de compuşi volatili, necunoscuţi, care se găsesc în întreaga plantă şi despre care se ştie că interferă cu aminoacizii cu sulf.
Semne clinice
Simptomele pot apărea între 3-6 zile de la ingerare şi includ:
- anorexie
- diaree
- hipersalivaţie
- hipertermie
- hemoragie ( în camera anterioară a ochiului )
- alterări ale cheratinizării ( pierderea părului şi subţierea unghiilor )
În decurs de 3-15 zile pot apărea fie decesul, fie recuperarea.
Diagnostic
Aceste ciuperci cresc în preajma plantelor de eucalipt, de aceea cheia diagnosticării o reprezintă istoricul expunerii la eucalipt. Semnele clinice sunt similare toxicităţii cu seleniu.
Tratament
Include îndepărtarea animalului afectat de sursă şi terapia de susţinere. Recuperarea are loc în timp.
Paxillus involutus
Această ciupercă are o pălărie uscată sau lipiciosă, maronie cu margini rulate în interior şi lamele gălbui care coboară pe o distanţă scurtă de a lungul piciorului brun, fin.
Poate apărea izolată sau în grupuri în apropierea sau pe lemnul pădurilor mixte primăvara/toamna.
Toxina este necunoscută dar în timp poate determina hipersensibilitate şi insuficienţă renală.
Semne clinice
În decurs de 1-3 ore de la ingerare apar:
- vomă
- diaree
- disfuncţii cardiace
- distrugerea eritrocitelor
Recuperarea necesită în general 2-4 zile, dar uneori poate fi mai lungă.
Diagnostic şi Tratament
Diagnosticul poate fi pus pe baza identificării ciupercii, semnelor clinice şi răspunsul la terapia de susţinere.
Tratamentul implică măsuri simptomatice şi de susţinere.